Tietoa minusta

Demian Seesjärvi

Demian Seesjärvi 2020Olen musiikkipedagogiksi (Yamk) valmistunut holistinen äänitutkija, laulaja ja KehoÄäni-terapeutti. Lisäksi olen sertifioitu TRE® eli Trauma and Tension Releasing Exercises-ohjaaja ja PBSP-terapeuttiopiskelija. Olen tutkinut transmiesten äänenmuutosta psykofyysisestä näkökulmasta ja opettanut lisäksi ihmisiä, jotka kärsivät äänellisestä häpeästä ja itseilmaisullisista lukoista. Opetustyöni ja oman äänellisen prosessini myötä on syntynyt menetelmä nimeltään Authentic Voice&Body Work – Autenttinen Ääni&Keho-menetelmä. Menetelmä neutralisoi hermostollista hälytystilaa kehon ja mielen välillä mahdollistaen syvemmän yhteyden muodostumisen  ihmisen sisimpään – autenttiseen itseen. Menetelmä on traumasensitiivinen.

Olen toiminut laulun tuntiopettajana ja opetusmentorina Centria-ammattikorkeakoulussa, Keski-Pohjanmaan Konservatoriossa ja Metropolian Ammattikorkeakoulussa. Laulajana olen työskennellyt West Coast Kokkola Operan produktioissa ja Savonlinnan Oopperajuhlakuorossa. Lisäksi esiinnyn aika ajoin Lied-laulajana sekä pop/jazz-laulajana eri tilaisuuksissa. Viime aikoina olen vetänyt KehoÄäni- ja TRE&Autenttinen ääni-ryhmiä eri yhdistyksissä ja järjestöissä. Tällä hetkellä keskityn traumasensitiivisen laulupedagogiikan kehitystyöhön, josta julkaistaan myös ensimmäinen artikkeli keväällä 2021.


­

Työparini Häpeästä Hiljaiset -sivuston perustajan esittely:

Iris Seesjärvi

iris

Kuva/Photo:  Ulla Nikula

Olen klassinen laulaja, laulupedagogi ja psykofyysinen hengityskouluohjaaja. Valmistuin laulupedagogiksi vuonna 2014 Centria AMK:sta Kokkolasta ja Musiikin maisteriksi Viron Musiikki- ja Teatteriakatemiasta 2017. Olen myös valmistunut Humanististen tieteiden kandidaatiksi Jyväskylän yliopistosta pääaineena etnologiatieteet.

Laulajana olen työskennellyt Kokkolan kaupunginteatterin ja West Coast Kokkola Operan produktioissa. Vuonna 2011 aloitin Kokkolassa oopperatyön erikoistumisopinnot, joihin liittyen tein oopperadebyyttini kesällä 2012 Kokkolan oopperakesässä. Lauloin Minnan roolin Detlev Glanertin kamarioopperassa Der Engel auf dem Schiff ja Damiran roolin Vivaldin oopperassa La verità in cimento.

Omien kokemusteni pohjalta tiedän, että laulaminen ei ole aina helppoa ja yksinkertaista. Perfektionistiselle ja tunnolliselle ihmiselle riittämättömyys esimerkiksi laulutekniikan suhteen voi aiheuttaa voimakastakin häpeää. Kynnys vapaaseen äänenkäyttöön nousee huonojen kokemusten myötä ja oma ääni voi pahimmillaan tuntua rumalta ja arvottomalta. Opiskellessani Kokkolassa luin Ben Malisen häpeää käsittelevään kirjaan Elämää kahlitseva häpeä. Sitä lukiessani tajusin, että kahlitseva häpeä voi suuresti estää vapaata laulullista ilmaisua. Oma ääni voi hävettää niin paljon, että hengitys- ja äänielimistö jähmettyy: kurkkua alkaa kuristaa ja laulaminen vaikeutuu entisestään. Kirjoitin aiheesta opinnäytetyöni, jossa tutkin ammattiopiskelijoiden kokemuksia laulullisesta häpeästä.

Haluan rohkaista jokaista etsimään ja löytämään omaa ääntään. Jokaisen ääni on arvokas ja jokaisella on mahdollisuus kehittää omaa ääntään. Usein ulkopuolelta tulleet torjuntakokemukset aiheuttavat ja lisäävät häpeän tunnetta. Traumat koulun laulukokeista tai negatiivisista kommenteista aiheuttavat lukkoja, jotka täytyy purkaa ja joiden tilalle täytyy hakea  positiivisia korjaavia kokemuksia. Arvostelun sijaan tarvitsemme armollisuutta – itseämme ja toisiamme kohtaan.

Kirjoitan tällä hetkellä kirjaa laulullisesta häpeästä, jossa kuullaan kertomuksia niin laulun harrastajilta, opiskelijoilta kuin ammattilaisiltakin.

Iris Seesjärven Häpeästä hiljaiset -nettisivusto: http://www.hapeastahiljaiset.com / http://www.vocalshame.com

Iris Seesjärvi laulajasivut: http://www.irisseesjarvi.com